تعویض منظم و همچنین اصولی فیلترهای هواساز میتوانند مزایای بسیار زیاد و چشمگیری برای محیط کار شما داشته باشد. با این حال، تعمیر و نگهداری منظم، طبق برنامه و پیشگیرانه در سیستمهای تامین هوای مطبوع، مانند تعویض فیلترهای هواساز امری ضروری است. تعویض منظم فیلترهای هوا به حصول اطمینان از حداکثر بازدهی، حفظ سطح مناسبی از کیفیت هوای داخل ساختمان و همچنین رعایت بهداشت در سرتاسر محیط کارخانه کمک میکند.
در این مطلب قصد داریم به دلایل و ضرورت تعویض فیلترهای هواساز بپردازیم و نکاتی را برای اطلاعات بیشتر شما مطرح کنیم. با ما تا پایان همراه باشید.
تعویض منظم فیلترهای هواساز
وقتی صحبت از تعویض فیلترهای هواساز می شود شاید سوال پیش بیاید که منظور از “تعویض منظم” چیست؟ عبارت منظم یک دستورالعمل است که مشخص می کند هر چند وقت یک بار و در یک بازه زمانی مشخص باید فیلترها عوض شوند. سادهترین توصیه در این مواقع این است که فیلترهای هوا را زمانی که کثیف هستند تعویض کنید. با این حال، تعداد دفعات واقعی مورد نیاز برای تعویض فیلتر هوا به عوامل مختلفی بستگی دارد:

نوع و سبک طراحی فیلترهای هوا
در بسیاری از موارد، فیلترهای پنلی پلیسهدار به عنوان سطح “پیش فیلتراسیون” برای فیلتر اصلی یک مجموعه تولیدی استفاده می شوند. با این حال، ممکن است برخی از سیستم های هواساز مرحله پیش فیلتراسیون نداشته باشند، در این حالت فیلترهای اصلی هوا نیاز به تعویض مکرر دارند.
مکان و طراحی سیستم هواساز
سیستمهای هواساز که عموما هوای تمیز را پردازش میکنند، نسبت به سیستمهایی که به طور منظم هوای بازگرداننده شده را هدایت میکنند، به میزان کمتری به تعویض فیلتر هوا نیاز دارند. با این حال موقعیت جغرافیایی و تأثیرات خارجی گاهی اوقات میتواند این موضوع را برعکس کند!
عمر و وضعیت سیستم هواساز
نیاز به تعویض فیلترهای هواساز در سیستمهای قدیمیتر که رسیدگی کمتری به آنها شده، قطعا بیشتر از سایر سیستمهاست. توصیه میکنیم تجهیزات هواساز و به طور خاص AHU را قبل از پایان عمر آن تعویض کنید. این کار ممکن است هزینه زیادی به همراه داشته باشد اما مزایای آن به مراتب بیشتر خواهد بود و عمر مفید دستگاه را بالا می برد.
دمای محیط عملیاتی/ تولیدی
فیلتراسیون دقیق و توزیع یکسان هوا به حذف گرمای ایجاد شده توسط دستگاه ها و افراد در یک کارخانه مواد غذایی یا هر نوع کارخانه دیگر کمک می کند. اگر دمای داخلی کارخانه بالاتر از حد استاندارد باشد، تقاضا برای فیلترهای هوا را افزیش خواهد داد بنابراین، به تعویض منظمتر فیلترها نیاز خواهد بود.
نوع محصولات تولیدی
ناگفته نماند نوع محصولاتی که در داخل یک تاسیسات تولید می شود نیز در تعویض منظم فیلتر هواساز تاثیر دارند. بسیاری از تولیدکنندگان مواد غذایی به صورت هفتگی نیاز به تعویض فیلتر هوا دارند و برخی دیگر می توانند تعویض فیلتر هوا را به یک الگوی 3 ماهه محدود کنند.
به عنوان مثال، تأسیسات تولید مواد غذایی مانند نانواییها از موادی در محصولات خود استفاده میکنند که پتانسیل پراکندگی بالا و جذب در سیستمهای هواساز دارند. این واحدهای تولیدی در مقایسه با واحدی که مثلا با سبزیجات خام سر و کار دارند، به تعویض بیشتر فیلترهای هواساز نیاز دارند.
نگاهی به مقاله دستگاه هواساز چیست؟ + کاربردها، مزایا و معایب بیندازید.
تعویض اصولی فیلترهای هواساز
در داخل یک سیستم هواساز معمولاً دو مجموعه فیلتر یافت میشود. این دو مجموعه تحت عنوان فیلترهای اولیه و فیلترهای ثانویه شناخته میشوند که عملکردهای متفاوتی در واحد هواساز دارند.
فیلترها پیش از کویلهای گرمایش و سرمایش و درست بعد از دمپرها قرار می گیرند و به دلیل همین وضعیت قرارگیری آنها توجه به تعوییض به موقعشان از اهمیت بالایی برخوردار است.

در سیستم هواساز با گردش مجدد هوا، مقداری از هوای تخلیه شده به ورودی هوای تازه بازگردانده میشود. در این سیستم ها، فیلترها باید در پایین دست محل اتصال باشند تا تمام هوایی که در حال چرخش مجدد است و در حال مخلوط شدن با هوای تازه مکشی می باشد، فیلتر شود.
تفاوت عملکرد فیلترهای اولیه و ثانویه
فیلترهای اولیه معمولا فیلترهای پنلی هستند که کار آنها جذب گرد و غبار است. غالباً از فیلترهای پنل اولیه برای محافظت از فیلترهای ثانویه که گران قیمتتر هستند، استفاده می شود.
به عبارت دیگر فیلترهای اولیه ارزانتر در جلو قرار میگیرند تا میزان جرم و گرد و غبار گرفتار شده توسط فیلترهای گران قیمت را کاهش دهند و این امر باعث دوام بیشتر فیلترهای ثانویه می شود.

فیلترهای ثانویه برای گرفتن گرد و غبار و باکتری ها که در ابتدا توسط فیلترهای اولیه گیر نکرده بودند، مورد استفاده قرار می گیرند. اینها معمولاً یک نوع فیلتر کیسهای هستند که از مواد مصنوعی ساخته شدهاند. از آنجایی که فیلترها ریزگردهای آلوده را جذب میکنند، به دلیل مقاومت در برابر جریان، عبور هوا از آن سخت تر میشود. این بدان معنی است که فن باید بر فشاری غلبه کند که میتواند بسیار انرژیبر باشد. اینجاست که تعویض فیلترهای هواساز مطرح میشود.
افزایش راندمان با تعویض فیلترهای هواساز
عملکرد فیلترها در بهرهوری انرژی متفاوت است که با استانداردهای مختلفی تنظیم میشوند. راندمان بالاتر افت فشار کمتری ایجاد میکند و این یعنی که فنها میتوانند بسیار راحتتر بر آن فشار غلبه کنند.
فنهایی که هوا را در سیستم هدایت میکنند معمولاً حدود 5 تا 10 کیلووات توان دارند. بنابراین، از آنجایی که آنها احتمالاً 12 تا 24 ساعت در روز کار میکنند، میتوانید با سوئیچ روی فیلتر با انرژی کارآمدتر در مصرف انرژی صرفه جویی داشته باشید.
برای خرید هر نوع فیلتر صنعتی هوا یا انواع بگ فیلتر و کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان تهران بگ فیلتر در تماس باشید و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
tehranbagfilter.ir
سوالات متداول در مورد تعویض فیلترهای هواساز
به طور کلی، هرچند وقت یکبار تعویض فیلترهای هواساز توصیه میشود؟
- در بهترین حالت فیلتر هواساز باید حداقل هر 3 ماه یکبار تعویض شود.
آیا بازرسی «منظم» از سیستمهای هواساز و فیلترهای آن ضروری است؟
- بازرسی از این سیستمها همانند تعویض فیلترها امری کاملا ضروری است. بازرسی فیلترهای هوا و سیستم هواسازی باید به صورت ماهانه انجام شود تا از مشکلات احتمالی پیشگیری کند.
آیا برای تعداد دفعات تعویض فیلترهای هواساز در تمامی واحدهای تولیدی قاعده خاصی وجود دارد؟
- منصفانه است که بگوییم قاعده کلی وجود ندارد و هر واحد تولیدی به یک برنامه تعویض فیلتر هواساز منحصر به فرد نیاز دارد که نیازهای خاص آنها را برآورده کند.
منابع این مقاله: HDVS و the engineering mindset